Nyomtatás

Hazánkban kiemelten hangsúlyos lehet a LEADER

Írta: Csépe László - .

Egy felmérés szerint Magyarország osztaná el a vidékfejlesztési támogatásai legnagyobb arányát a helyi közösségek kezébe döntési jogköröket adó és megerősített LEADER-megközelítéssel a 2014-2020-as időszakban.

 Hazánkban kiemelten hangsúlyos lehet a LEADERAz Európai LEADER Szövetség a Vidékfejlesztésért (ELARD) – amelynek a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat IV. Szakosztálya is tagja – felmérést készített arról, hogy az európai uniós tagállamok és régiók hogyan terveznek a LEADER-megközelítéssel és a közösségi alapú helyi fejlesztésekkel (CLLD) a 2014 és 2020 között. A szervezet egy online kérdőívet készített, amelyre a 28-ból 21 tagállamból érkeztek válaszok. Az ELARD ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a tervezés még sehol sem zárult le, ezért még 2014 júniusáig változhat a helyzet.

 

Az Európai Unió új, 2014-2020-as költségvetési időszakában az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásainak legalább öt százalékát kell a LEADER-re fordítani. Azon országok és régiók közül, ahonnan érkezett válasz, több mint felük nem is költene ennél többet erre, Magyarország azonban kiemelkedően sokat, 12 százalékot tervez LEADER-megközelítéssel kifizetni. Hazánkat Észtország és a spanyolországi Aragónia régiója követi tíz-tíz százalékkal.

Magyarország a CLLD-források negyedét fordítaná animációra és adminisztrációra, ami Görögországgal, Spanyolországgal és Svédországgal együtt szintén a legmagasabb arány. A válaszolók többsége, több mint kétötöde húsz százalékot költene erre a célra, míg Szlovénia messze a legkevesebbet, mindössze öt százalékot.

A felmérés részletesebb adatai és következtetései ide kattintva érhetőek el angolul.

Forrás: ELARD