Nyomtatás

Megjelent a pályázat a parlagfű elleni védekezést végző civil szervezetek számára

Írta: Csépe László - .

A parlagfű elleni védekezést végző civil szervezetek parlagfű irtására alkalmas eszközbeszerzésre 2015. január 1-jétől 2015. január 31-ig nyújthatják be pályázataikat. A rendelkezésre álló pályázati forrás összege 642 millió forint. Az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 1.000.000 forinttól 5.000.000 forintig terjedhet.

A támogatás a pályázati kiírásban részletezett eszközök beszerzésére igényelhető, többek között a köz- és parlagterületek mechanikai és kémiai gyomirtására alkalmazható kézi, vontatott, függesztett, valamint önjáró eszközökre, és az ezek alkalmazásához szükséges védőfelszerelésekre, traktor működtetésű motoros fűkaszára, fűnyíróra, fűnyíró traktorra, gyomfésűre, fogas boronára, valamint a köz- és parlagterületek kézi, vontatott, függesztett és önjáró gyomirtásra alkalmas permetezőgépre, szántóföldi permetezőgépre, parcella-permetezőgépre.

A levegőben nagy tömegben előforduló és a gondozatlan környezetből származó, allergiát okozó pollenkoncentrációnak súlyos egészségkárosító hatása lehet. A Kormány és a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, így az egészségmegőrzésre is. A parlagfű okozta allergiás és asztmás megbetegedések nemcsak a betegek életminőségét rontják jelentősen, de komoly nemzetgazdasági károkat is okoznak. Ezért a pályázat lehetőséget teremt a parlagfű elleni védekezést végző civil szervezetek számára különböző gyomszabályozási eszközök beszerzésére, ezáltal pedig a parlagfűvel szennyezett területek mentesítésére.

A pályázattal kapcsolatban a pályázók az alábbi telefonszámokon kaphatnak felvilágosítást: FM Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztálya (1055 Budapest, Kossuth L. tér 11.) 795-3762; 795-2393.

A pályázati kiírás és a kitöltendő űrlapokinnen tölthetők le:

PÁLYÁZATI KIÍRÁS PARLAGFŰ ELLENI VÉDEKEZÉST VÉGZŐ CIVIL SZERVEZETEK SZÁMÁRA

ADATLAP

NYILATKOZAT

ÁTLÁTHATÓSÁGI

 

forrás: Földművelésügyi Minisztérium/Sajtóiroda