Nyomtatás

Ismét kezet nyújtunk a gazdáknak

Írta: Csépe László - .

Újabb jelentős segítséget, enyhítést hoz a gazdálkodóknak a most megjelent miniszterelnökségi rendelet.

A pályázók számára kedvezően módosul összesen negyvenegy, 2007-2013-es ciklushoz kapcsolódó, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és az Európai Halászati Alapból nyújtandó támogatásokat szabályozó rendelet. Az érintett rendeletek egyes rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése segíti a források eredményesebb, hatékony felhasználását, a 2015. december 31-én záruló Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sikeres megvalósítását.

 

A módosítások több helyütt a jelenleg folyamatban lévő ügyekre is vonatkoznak, a legtöbb hatályon kívül helyezett rendelkezést pedig már a meglévő eljárásokban sem kell alkalmazni. Ennek hatásaként a gazdák eredményesen be tudják fejezni a támogatott fejlesztéseket és lehívhatják a részükre megítélt teljes támogatást.

 

A rendelet több esetben hosszabbítja meg a kifizetési és megvalósítási határidőket, a technikai jellegű módosításokkal pedig orvosolhatók a jogalkalmazás, végrehajtás során felmerült problémák is.

 

A Miniszterelnökség eddig öt alkalommal döntött agrár-vidékfejlesztési jogcímrendeletek módosításáról. A változtatások a gazdák jelentős támogatása, a rájuk nehezedő teher és a szankciók csökkentése mellett hozzájárulnak a 2007-2013 közötti ciklusban lekötött, Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap forrásainak maximális felhasználásához is.

 

(Miniszterelnökség)


Megjelent a Miniszterelnökséget vezető miniszter 28/2015. (VI. 9.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Az Európai Halászati Alap társfinanszírozásában megvalósuló egyes agrár-vidékfejlesztési támogatási rendeletek módosításról. A Rendelet a Magyar Közlöny 2015. évi 79. számában található.

A 28/2015. (VI. 9.) MvM rendeletet ide kattintva érheti el!