Nyomtatás

Tájékoztatás a közbeszerzésekről LEADER együttműködések kapcsán

Írta: Csépe László - .

A közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvényt (Kbt.) a LEADER együttműködések kapcsán is alkalmazni kell, amennyiben a beszerzés értéke eléri a közbeszerzési értékhatárt. Az erre vonatkozó előírás Kbt.  6. § (1) bekezdés g) pontjában található:


„6. § (1) g) a támogatásból megvalósuló beszerzés vonatkozásában az a)–f) pontok hatálya alá nem tartozó szervezet – az uniós értékhatárt el nem érő beszerzés esetén az egyéni vállalkozó kivételével – , amelynek szolgáltatásmegrendelését, árubeszerzését vagy építési beruházását az a)–d) pontok hatálya alá tartozó egy vagy több szervezet az uniós értékhatárt elérő értékű beszerzés esetében többségi részben, a nemzeti értékhatárt elérő, de az uniós értékhatárt el nem érő értékű beszerzés esetében hetvenöt százalékot meghaladó részben közvetlenül támogatja;”

A közbeszerzési értékhatárok a Közbeszerzési Hatóság honlapján a http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/tajekoztato/portal_335825/ link alatt érhetők el.

Üzemeltetési kötelezettség:

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló  23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet rögzíti az ügyfelek támogatott beruházásaira irányadó üzemeltetési kötelezettséget:

„23. § (1) A beruházási támogatásokra az alábbi feltételeknek is teljesülniük kell:


b) az R. 72. cikk (1) bekezdésével összhangban a támogatott beruházást, létesítményt, eszközt, megvalósított, felújított, korszerűsített létesítményt rendeltetésének megfelelően, a vonatkozó engedélyek és előírások betartásával kell használni, üzemeltetni (a továbbiakban: üzemeltetési kötelezettség). Az üzemeltetési kötelezettség a támogatási határozat közlésével kezdődik és az utolsó kifizetési határozat közlésétől számított 5 évig áll fenn.”